Livet på det seneste + Snak om uddannelse og min vej

Der har været lidt stille på bloggen de sidste uger, og for så vidt også på Instagram. Ikke at jeg ikke dagligt har lagt mindst et billede op derovre, men det har ikke været i helt samme omfang som jeg plejer. Jeg er lidt mæt. Og lidt træt. Og jeg har hovedet fuldt af eksamener, dagligdag, fremtid, børneliv og syge unger.

Jeg har været til en enkelt eksamen (skriftlig engelsk) og har stadig tre andre foran mig; religion, mundtlig engelsk og samfundsfag i nævnte rækkefølge. Det er en fuld HF jeg er igang med at tage via enkeltfag, og jeg har endnu et år med studier foran mig før jeg er færdig. Tager den lidt med ro og studerer det meste hjemmefra. Det er en studieform der passer mig godt, fordi jeg selv tilrettelægger min tid. Og fordi jeg ikke skal møde op i en klasse dagligt. En klasse hvor størstedelen er en del år yngre end mig selv. Jeg er jo ved at være gammel. 32 år til oktober. Usch!

Men hvorfor er det så lige at jeg ikke har en studentereksamen når jeg er så gammel, tænker du måske? Jeg har skrevet om min baggrund flere gange tidligere, men der kommer jo selvfølgelig hele tiden nye til som måske ikke kender min historie. På instagram er der ofte folk der spørger hvad jeg læser. Det er slet ikke spændende, bare en HF via VUC. Det lyder så….useriøst og nederen, rent ud sagt. Syntes du ikke?

Men faktisk er jeg stolt af vejen jeg har taget op til det her. Jeg har nemlig lavet rigtigt mange spændende ting, og været selvstændig hele to gange. Da mange af mine venner og veninder begyndte i gymnasiet tog jeg Den Frie Ungdomsuddannelse i stedet. Jeg havde fokus på tøjdesign og fotografi, og har en del kurser indenfor de felter på CV’et. Siden blev jeg uddannet mønsterkonstruktør og arbejdede i nogle år som selvstændig tøjdesigner og butiksindehaver. Det kan du læse meget mere om i indlægget her.

Jeg har også arbejdet som kulturproducent for unge i en del år, hvor jeg har lavet alt fra at arrangere forskellige kreative workshops, foredrag og festivaller, til at drive et kreativt værksted og arrangere modeshows, filmaftener og udstillinger. Og meget mere. Det var nogle super spændende år og til dato et af de bedste jobs jeg har haft.

Alt dette var mens jeg boede i Sverige, så da jeg fandt kærligheden i Danmark og vendte hjem igen sagde jeg også farvel til både arbejdet som selvstændig og som kulturproducent. Jeg fik i stedet arbejde som medhjælper på et fritidshjem hvor jeg stod for den daglige drift af et kreativt værksted for ungerne, et job jeg også nød meget.

Så blev jeg gravid med Otto, og vi besluttede os for at flytte fra København og hjem til Århus pga. familieforhold. Da min barsel nærmede sig sin ende planlagde jeg at begynde på VUC, med henblik på at jeg skulle videre på universitetet efterfølgende. Jeg kom godt igang med mine enkeltfag, men samtidigt begyndte min hobby med at holde workshops i kunsten at pynte cupcakes at tage fart. Pludseligt endte jeg i Aftenshowet med stemplet “cupcakeekspert” i nakken, og så tog det for alvor fart. Så jeg valgte endnu engang at hoppe ud som selvstændig, denne gang med Cupcakefabrikken. Jeg havde så travlt at studierne måtte vige, og i et par år har jeg arbejdet på fuld tid med mine cupcakeworkshops. Jeg har også udgivet en bog om cupcakes undervejs.

Så fik vi endnu et barn, lille Nora, og i løbet af min barsel med hende besluttede jeg mig for at stoppe cupcake-eventyret og påbegynde uddannelsen igen. Så der er jeg nu. I gang med at færdiggøre de fag jeg mangler, og i gang med at finde ud hvad jeg skal når jeg har det fulde diplom. Da jeg i sin tid begyndte på VUC havde jeg planer om at skulle studere ‘æstetik og kultur’ på universitetet, men jeg tror ikke det er det jeg skal længere. Det er stadig super spændende, men jeg tror at jeg vil få svært ved at forene arbejdet med familielivet. Min interesse for PR, kommunikation og de sociale medier er vokset meget i løbet af årene, så jeg tror at det er den vej jeg skal. Men om det bliver via en uddannelse eller via et job må tiden vise. Jeg er åben for det meste, og spændt på hvad fremtiden har at byde mig.

Jeg har ihvertfald meget at byde den. Bare vent og se!

Puha, det her indlæg tog en helt anden drejning end jeg først havde tænkt. Hvis du har læst med så langt er du rimelig sej. Tak!

22 meninger om “Livet på det seneste + Snak om uddannelse og min vej”

 1. Det lyder som om du har haft nogle vildt fede 20’ere hvis de fleste af vi andre har siddet på en (røv)kedelig skolebænk. Jeg ville ønske jeg havde turdet noget lignende, men mine forældre har simpelthen fået mig tudet ørerne fulde om hvor vigtig en uddannelse er og at man da i hvert fald ikke kan få et godt job uden. Det ved jeg jo så nu er forkert. Men lærer sgu for lidt i skolen om hvordan verden og livet hænger sammen.
  Jeg håber du finder lige præcis det du skal, uanset hvilken vej du går. 🙂

 2. Jeg synes det er sejt og har selv “kun” en skrædderuddannelse som det eneste. Min mand gik tilgengæld i gang med civilingeniøruddannelsen for en del år siden. Han skulle tage adgangskurserne ved siden af sit job i offshore branchen. Han kunne læse på nattevagten og når han var hjemme. Som han selv siger er han glad for at være startet i en “sen” alder (start 30’erne), for som han siger, han var ikke klar efter 10. kl til at skulle være student. Han gik på teknisk skole og blev automatikmekaniker i stedet for. Så hatten af for dig og pøj pøj med fremtiden.
  Kh Susanne, suskreahjoerne.blogspot.dk

 3. Det er da dig der er sej�� Du har lavet en masse fede ting. Jeg er netop færdig på VUC. Læst engelsk! En nødvendighed for at komme ind på drømmestudiet. Jeg har selv haft butik i Singapore. Før man fik børn�� Sjovt som livet tar drejninger man ikk lige havde set komme. Håber du finder din “hylde”, jeg skal kæmpe for min i morgen!

 4. Jeg læste med hele vejen. Skønt skønt indlæg – og spændende livshistorie for en kun 32-årig. Jeg fylder 36 lige om lidt og det er jo ingen alder ;-)…

 5. SELVFØLGELIG har jeg læst med hele vejen – det var vildt interessant! Og jeg synes, du er megasej 🙂 Jeg er lige et år ældre end dig – fylder 33 til oktober. Det ser så gammelt ud på skrift, ikke? Sådan føler jeg det slet ikke 😉 Jeg blev student i 2001, og læste til lærer fra 2002-2006. Så jeg har været uddannet længe – men det er bestemt heller ikke altid lykken. Faktisk ved jeg ikke helt, om jeg er på rette hylde, og tankerne flyver nu her, hvor der er to måneder tilbage af min definitivt sidste barsel, og jeg til den tid ikke har arbejdet i halvandet år. Måske er det bare nervøsitet over opstart, måske noget helt andet… men min pointe er, at vi har hver vores vej at gå for at nå dertil, hvor det er meningen, vi skal være, og med alt det spændende, du har i rygsækken, tror jeg roligt, du kan finde ro i, at du nok skal finde vej dertil, hvor det er meningen, du skal være 🙂

  (Og så lige et P.S.: Den frie ungdomsuddannelse var også meget fremme, da jeg blev færdig med folkeskolen – selvfølgelig, da vi jo er jævnaldrende 😉 Og jeg synes, den lød SÅ spændende, men turde ikke kaste mig ud i den. Men jeg beundrede meget dem, der turde!)

 6. Rigtig fint indlæg, og hvor har du da fået megen fed erfaring 🙂 Jeg læser til pædagog, og er pt på barsel med mit andet barn. Dvs jeg er færdig uddannet som 29 – årig. Nogle år senere end mange andre, men jeg har dælme også fået prøver mange ting af undervejs. Og hold da op jeg er en bedre studerende nu end da jeg var 18 😉
  Kh Henriette // blondinemor.dk

 7. Super dejligt indlæg Julia og hold fast hvor har du lavet meget igennem årerne. Det vidste jeg slet ikke før du afslørede lidt af det på turen fra Botanisk Have til midt byen i lørdags. Forøvrigt rigtig hyggeligt at snakke med dig, selvom det var kort.
  Glæder mig til at følge med i, hvad den kommende fremtid bringer for dig.

  Mvh Helena

 8. Jeg kunne ikke lade være med at tænke, at jeg da godt nok har læst med længe – for det meste af indlægget “kendte” jeg på forhånd. Men spændende det hele, og du er så sej! Misunder dig for alle dine interesser og talenter!:)

 9. Sikke mange spænende ting du har lavet! Du er godt nok sej der går igang med uddannelse nu, hvor du har to børn. Godt gået!

 10. Dejligt indlæg Julia 🙂 Rigtig mange spændende ting du har lavet.
  Jeg har ligesom dig heller ikke gået i Gymnasiet, og har også lavet og oplevet mange sjove ting, allerede i mit korte liv. Det er ikke altid det rigtige at gå i gymnasie, hvis du spørger mig!

 11. Kære Julia – jeg tror jeg har fulgt dig i et par år nu – du er utroligt spændende at læse – læse om – og at blive inspireret af – jeg er sikker på du nok skal nå langt – jeg kom selv sent i gang med uddannelse – 39 da jeg blev bachelor og 51 da jeg fik min master i Kommunikation – hvor du i øvrigt er TEKST BOOK WAY TO GO i hvordan man udnytter og bruger de sociale medier 🙂 Tak for et dejligt indlæg og tak for dejlig daglig inspiration! Held og lykke med valget af uddannelse både bogligt/og i hverdagen!
  Mange hilsner
  Linda (der lige låner sin mands Google profil) 🙂

 12. Tak for en spændende beretning om at gå en anden vej end alle de andre. Ville ønske, at jeg selv havde gjort det! Nu står jeg som 33 -årig, og er overbevist om, at jeg valgte den forkerte uddannelse. Så jeg skal først nu til at finde ud af, hvilket arbejdsliv det egentlig er, jeg drømmer om 😉
  Kh Judith

 13. Det er da på ingen måde useriøst at være i gang med en HF i starten af 30’erne. Din livsbane har taget en anden vej – lige som mange andre menneskers livsbane har, og det er der ikke noget useriøst eller nederen over (for lige at bruge dine egne udtryk :-)). Jeg har været studievejleder på HF på VUC – et andet sted end i Århus, og der er meget mere i baggagen hos voksne kursister end dem på 16, som du også oplever det selv – der er en hverdag med mand, børn og delvist karriere, som skal plejes, ud over at du har eget skolearbejde og dig selv, som også skal passes ind i de 24 timer, som et døgn har.
  Jeg synes, at uddannelse er spændende – og i forhold til dine eksaminer; break a leg. 🙂

 14. Det er da på ingen måde nederen Julia! Det er jo ikke kun tiden på skolebænken, der modner os og giver ballast og viden og alt det anet man skal bruge i sit liv. Jeg har godt nok en studentereksamen, men jeg har heller ikke derefter gået en lige vej. I 7 år var jeg indskrevet oppe på uni, hvor jeg læste tjekkisk. I virkeligheden tilbragte jeg -og senere vi (kæreste og unger) tiden med bopæl i Prag på alt andet end eksaminer og deslige. Jeg mangler stadig mit speciale i en alder af 38.. I mellemtiden følte jeg pludselig et behov for at læse noget “normalt” som andre kunne forholde sig til, hvilket blev til en uddannelse som pædagog, som jeg ikke altid brænder for. Så jeg har også tanker om, hvad fremtiden kan bringe og hvad jeg måske kan gøre for at finde noget, der passer lidt mere til mig. Jeg glæder mig til at høre mere om, hvad din fremtid bringer! KH. Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *