Syg. I hovedet. Hjælp mig med at hjælpe.

Jeg har en veninde. Hun hedder Cille, og hun er en af de dygtigste håndværkere jeg kender når det kommer til strik og syning. Hun ligner en der er født i det helt forkerte årti, og klæder sig altid propert og smukt på, som i gamle dage. Hun er sød, genert og ærlig. Hun er kreativ, elsker at danse og at købe lopper. Og så er hun syg. I hovedet.

“Had an anxiety attack in the hallway. Have been drugged and put to bed. I will never get used to those. So scary.” -Cille

Så da jeg forleden fik muligheden for at donere 10.000 kr til en velgørende organisation var det ikke svært for mig at vælge. Mit valg faldte på Psykiatrifonden. Fordi jeg kender Cille. Og fordi jeg ved at hun kæmper en kamp. Ikke kun mod sin sygdom, men også imod det system der burde hjælpe hende.

“I woke up, finding I was still upset. I’m going to be discharged this week. There’s not enough room here, the limit of patients is reached already. (……) There should have been an evaluation of the new medication. There should have been plans for me. There should have been a meeting about how I avoid another breakdown. I have been sad, more hopeless and cried more than I have in a long time the last two weeks. It is purely political, financial, non human considerations in this game.” -Cille (redigeret)

Cille er meget ærlig omkring sin psyke og sin sygdom. Hun har på egen krop oplevet det tabu der er i vores samfund når det kommer til psykisk sygdom, og i et forsøg på at bryde det, deler hun sin egen verden på godt og ondt via hendes instagramprofil og til dels via hendes blog. Jeg syntes hun er så sej! Det er svært at sidde på den anden side af skærmen og læse med, for det er barske løjer. Men jeg tror at det at Cille deler, viser både hende selv og andre i samme båd, at de ikke er alene. Og det er så vigtigt!

“I found myself at the bottom of depression and had an anxiety attack, last night. It was horrible. I felt a frustration. (….) I were somewhere new in my mind. I saw myself, alone in the world, everything was black and I stood at a railroad crossing. I heard the train coming. I was wide awake, it was a living nightmare. I couldn’t escape my head. I couldn’t breathe. I cried and gasped but I couldn’t speak a word. I shivered in cold sweat. I felt the death wish I thought I had dealt with. I was afraid to die. I am so frustrated with ambiguity. I felt low. I couldn’t see a reason to live. I saw a parade of people that are being bothered by me. Parents, therapists, home support, friends… I might as well free them and just die. I cried and cried, once it stopped, I spoke a few words and had a sip of water, and it started all over again. Over and over. It was a horrible night. It is horrible looking in the mirror. I am still shedding tears. I don’t know what to do now.” -Cille (redigeret)


Hvad Psykiatrifonden gør vil jeg ikke komme så meget ind på her, for det kan du læse meget mere om ved at besøge deres hjemmeside. Men deres mission lyder som følger:
-Vi vil et samfund, hvor færre får psykiske sygdomme, fordi forebyggelse er bedre end behandling.
-Vi vil et samfund, hvor flere kommer sig -eller lever et godt liv med deres sygdom. Vores fokus er at styrke den enkelte og inkludere vedkommende i samfundet.

-Som humanitær organisation er vi helt afhængige af private bidrag. Når du giver et bidrag til Psykiatrifonden, støtter du psykisk sårbare mennesker i Danmark. Med din hjælp kan vi støtte og rådgive endnu flere mennesker med psykisk sygdom -og deres pårørende. Og vi kan sikre, at færre bliver syge.
Vigtigt, ikke? -Og DU kan faktisk hjælpe mig med at hjælpe dem endnu mere!
Beløbet kan nemlig vokse fra de 10.000 kr. helt op til 150.000 kr. yderligere. Det sker via en afstemning lige her (virker kun fra computer!), hvor du finder fem forskellige bloggeres bud på gode organisationer at støtte. DU skal bare stemme på den organisation som du syntes fortjener en ekstra pengepose.
Jeg håber at du vil hoppe ind og stemme, og måske opmuntre andre til at gøre det samme. Pengene kommer fra CBB Mobil’s basiskunder, som kan vælge at donere 6% af deres mobilregninger til velgørenhed i en såkaldt “talegave”. -Men det kræver ikke at du er kunde hos CBB for at stemme! Du skal heller ikke “like”, meldes til nyhedsbreve eller lignende. DU skal bare stemme og gøre en forskel (virker kun fra computer!). Tak! -Afstemningen starter mandag d. 21 oktober og slutter mandag d. 18 november.

PS: Cille har naturligvis givet sit samtykke til indlægget her.

31 meninger om “Syg. I hovedet. Hjælp mig med at hjælpe.”

 1. Pyha. Sikke et smukt, brutalt og tankevækkende indlæg. Jeg har fulgt Cilles blog længe og har også haft fornøjelsen af at møde hende en enkelt gang. Det er svært at forstå, at hun skal kæmpe denne kamp. Jeg har haft flere tæt inde på livet, som også har kæmpet med psykiske lidelser. Jeg synes, der gøres alt for lidt på området i dag, og jeg oplever, at hjælpen slet ikke er god nok. Derfor har jeg stemt på Psykiatri Fonden, selvom de andre organisationer også er gode – og vigtige.

  Kh
  Anna

 2. Sikke et rørende indlæg, Julia! Jeg vil helt sikkert hoppe ind og afgive min stemme til det gode formål. Jeg følger Cille på IG. Hun er et af de mennesker, som det nogle gange er svært at vide, hvad man skal skrive til, fordi det er så stort og barskt at se helt derind, hvor der er allermest sort. En af dem jeg bare har lyst til at kramme. En af dem jeg elsker at følge, fordi hun deler så ærligt, men også en af dem jeg nogle gange er ved at trykke ‘unfollow’ ved, fordi hun minder om en jeg kender og elsker – og det er benhårdt at elske en psykisk syg. Tak fordi du tager hul på emnet. Tak til Cille for at dele sin verden med alt, hvad den indebærer.

 3. Super godt og ikke mindst rørende indlæg. Jeg følger også Cille både igennem IG men også på hendes blog, og jeg kan desværre selv nikke genkendende til mange af de ting, hun er og ikke mindst har været igennem. Jeg lider nemlig desværre også selv af en psykisk sygdom på nu snart 14. År, så jeg synes virkelig det er fedt af dig, at lave dette indlæg og ikke mindst at ville donere og forhåbentlig få andre med på ideen.

  Jeg har selv åbnet mig lidt op omkring mit sygdomsforløb på min blog, som du er mer end velkommen til at læse, altså kun hvis du har lyst selvfølgelig.
  Det ligger alt sammen under etiketter Livet med en psykisk sygdom.

  Mvh Helena

 4. Som jeg nævnte på insta i går, synes jeg det er så supersejt at du går ind i det her. Efter jeg selv er begyndt at arbejde med psykisk sårbare ved jeg hvad de bidrag kan gøre for dem,og jeg håber at PF bruger pengene rigtigt godt. Jeg overvejer selv at tage nogle af de kurser de udbyder, så jeg kan hjælpe endnu mere i min hverdag på jobbet.
  Og så synes jeg jo oven i hatten at det er så fint, det udgangspunkt som du tager i vores fælles Cille! Du skriver det simpelthen så fint.

 5. Pyha, det er noget af et emne. Jeg kender alt til systemet igennem en meget nær pårørende, som for få måneder siden var psykotisk, og derfor var vi et smut på psykiatrisk skadestue, hvor min pårørende også bare fik piller, og desværre ville min pårørende ikke lade sig indlægge, så vi tog hjem igen. Derefter ventede vi over TRE måneder på at komme ind på lokalpsykiatrien, for at få behandlet sygdommen og få den pårørende ud af det psykotiske medicin. Det er lykkedes nu, men de leder efter en årsag, hvilket er godt, og jeg håber, at de finder en.

  Som en anden skriver, så kan det være så fandens hårdt at elske en psykisk syg, det er ikke altid let. Det er et meget ømtålelig emne for mig, og jeg har flere gange overvejet at dele min oplevelse med systemet, men jeg er nok ikke helt klar til det. Det er for svært lige nu… Men jeg har støttet dit projekt, det er så flot, at du gør noget 🙂

 6. Kender kun alt for godt til det. Kan kun nikke godkendende til at det er hårdt at være pysisk syg.
  Og jeg kan blive virkelig irriteret over det med at blive udskrevet, det burde bare virkelig ikke være sådan.
  Jeg har været heldig at jeg næsten kun har positiv erfaring med systemet og det at være indlagt på hospitalet.
  Jeg var indlagt med depression og social fobi, sidste år.
  Heldigvis er jeg så heldig at jeg den dag idag, er tæt på at være rask efter 5 års sygemelding.
  Dog må jeg tilstå at jeg intet kender til hvordan mine pårørende har haft det,( det burde jeg måske undersøge når jeg får overskud til det).
  Men jeg vil helt klart stemme på psykiatrifonden.

 7. Sikke et fint indlæg, Julia. Jeg ved endnu ikke, hvor jeg placerer min stemmer, for en af de andre nominerede organisationer ligger mit hjerte meget nær. Men hvor er det godt, at du bringe fokus på netop PsykiatriFonden også – godt gået!

  1. Det er alle rigtigt gode organisationer, og du skal naturligvis stemme på lige præcis den af dem der betyder allermest for dig. Bare du stemmer! Men hvis jeg må komme med et lille skub, så syntes jeg jo selv at netop Psykiatrifonden er god, fordi de ikke får så meget fokus og støtte ellers. Og tak!

 8. Super flot indlæg. Rør mig så meget. Det er stadig kun 4 mdr siden jeg blev medicin fri men vil ikke kalde mig rask – for det tror jeg bare aldrig helt man bliver efter sådan en omgang. Man lærer at leve og håndtere det. Der er så mange fordomme mod disse folkesygdomme som det jo så vitterligt er. Dejligt at der er nogle som er så åbne og ærlige – er sikker på det i nogen grad også hjælper dem selv.

  1. Tak. Jeg er glad for at høre det rører. Og glad for at høre at du er på den rigtige vej fremad. Tror det er en meget sund indsigt at ikke vente 100% bedring, men at lære at håndtere og leve med det. Jeg ønsker dig alt held og lykke!

 9. Og så stemte jeg også. Og dit indlæg fik mig til at stemme på psykiatrifonden, på trods af, at jeg er tidligere kræftpatient, og mit hjerte bløder for kræftsagen. Men jeg er ude på den anden side, det er Cille ikke.

 10. Stemte allerede i weekenden via dit link fra min iPad, havde ikke lige set, at du skrev kun fra computer. Men det virker altså også fra iPad. Var lige inde for at tjekke om, min stemme var registreret og det er den. 🙂 Det var bare lige det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *