En hausfraus guide til Berlin – Kreuzberg

De voksne kan også lege på de mange legepladser i byen.

Så er vi vel hjemme, efter 9 dejlige dage i Berlin. Det er tredje sommer vi er afsted, og det er bestemt ikke den sidste. Berlin er en fantastisk by! Der er super børnevenligt, og det er nemt og hurtigt at køre derned fra Århus. Sidste sommer skrev jeg en guide til Prenzlauer Berg, som længe har været det hippeste område i byen. Den guide opdaterer jeg også lige med et par tips mere fra denne tur. Meeen, der begynder at ske mere og mere i andre områder. Jeg lovede dengang en guide til Kreuzberg, og nu bliver den endeligt skrevet. Vi har boet i det område alle 3 gange, men denne gang kom vi lidt mere rundt der, fremfor at tage til Prenzlberg hele tiden. Mine guides er naturligvis baserede på mine egne oplevelser og erfaringer, og der er helt sikkert meget mere at opdage. Det er en god idé at have et kort ved hånden når du skal guides rundt, og jeg kan varmt anbefale Politikens Kort og godt om Berlin.

Instagrams fra Kreuzberg

♢ Følger man floden langs Paul-Lincke-Ufer, ned mod Ratiborstrasse, kommer der en fin park. Her ligger der en skøn, skøn legeplads med noget for alle aldre. Den er indhegnet, så man kan sagtens slappe lidt af på en bænk, mens ungerne leger. Er det frokost eller aftensmadstid, kan man også spise på den bierstube-agtige udeservering der ligger lige op til. Der er meget hyggeligt, men vi har ikke selv spist der, så ved ikke om maden er anbefalelsesværdig. Men mon ikke det er okay. Er man til yoga, så er der om morgenen også en fyr der dyrker yoga ud mod floden lige ved legepladsen, og jeg er sikker på man gerne må gøre ham selskab. Han var der dette år, og også sidste år.

♢ På Paul-Lincke-Ufer 43 finder du den lækreste thai-restaurant, Chan. De har en super hyggelig udeservering, og de laver så lækker mad. Prøv deres Pat thai nudler og deres springroll-appetizer, men snyd ikke dig selv for deres crispy duck retter. Min favorit er panäng curry, mens kærestens er green curry. Jeg sluttede af med deres pink mojito en aften, og den anbefales varmt. Mega god drink!

♢ På modsatte side af floden, på Maybachufer, er der hver tirsdag og fredag et stort grøntmarked, hvor man kan købe alt i frisk frugt og grønt, foruden en masse orientalsk, såsom lækre oliven, tapenader og feta. Det er super billigt! Man kan også finde metervarer, kinasko og den slags.

♢ Er man til sushi, skal man bestemt besøge Musashi på Kottbusser Damm 102. Det er et lille hul i væggen, så man går nemt bare forbi. Der er enkelte borde både inde og ude, så man kan godt spise der. Vi boede tæt på, så vi bestilte take away begge gange. Det var super lækkert, og meget billigere end herhjemme. Vær forberedt på ventetid, for det er populært!

♢ Er man vegetar eller veganer, eller vil man bare gerne prøve noget anderledes, så ligger der en rigtig god veggie-restaurant ved navn Yellow Sunshine på Wienerstrasse 19. De har et stort udvalg af burgermenuer m.m.

♢ Graefestrasse er en rigtig hyggelig gade, fyldt med caféer og små, spøjse butikker. Mange åbner først kl. 12.00 eller 14.00, så tag en eftermiddag her fremfor en formiddag. Caféen Avril på hjørnet af Böckhstrasse og Graefestrasse har en rigtig hyggelig udeservering, og et lækkert menukort. Prøv deres laksesandwich, den er fænomenal! I nr. 20 ligger lakridsbutikken Kadó, som bestemt er et besøg værd, hvis man er til lakrids. I nr. 75 ligger der den fineste lille antik-butik, der Nesthocker, som har et fint udvalg af gamle, smukke sager. Alt fra blikbiler og vaser, til større møbler og lamper.

♢ På Dieffenbachstrasse, en sidegade til Graefestrasse, ligger der en hyggelig lille café som har et fint legehjørne til børn og sælger delikate donuts. Kan desværre ikke huske navnet på den, men den ligger ved siden af en fin børnebogsbutik, og til venstre ind på Dieffenbachstrasse når man kommer fra Avril. Går man istedet til højre, finder man i nr. 63 Klassikerfundus, som ser ud til at være en rigtigt lækker butik, med både nyt og gammelt. Meget skandinavisk design. Desværre havde de ikke åbent da vi var forbi, men jeg skal helt sikkert forbi næste gang vi er afsted.

♢ For enden af Graefestrasse finder man Volkspark Hasenheide, som er en super smuk og stor park, med en masse bakker og enorme træer. Man skal dog lige tage sig lidt i agt, for her er også et område for nudister, og det er ikke skiltet. Men det er en meget hyggelig park, hvor der også er lidt sø og å, og rig mulighed for at spille lidt forbold på et af de store græsarealer.

♢ På Eisenbahnstrasse 42 finder man Markthalle Kreuzberg som i hverdagene er en hal fyldt med madboder, men som om søndagen fyldes med stande der sælger vintagetøj og eget design under projektet WMP Flohmarkt. Selve hallen er så smuk, og der kan findes gode sager. Der blev spillet live musik da vi var der, og der var et lille område med store, fede kuglebaner til børn. Jeg faldt over en stand der solgte stempler i alle mulige størrelser og faconer. Sommerabend hed mærket, men det skriver jeg lige mere om et eget indlæg senere.

♢ På Marheinekeplatz ligger Marheineke Markthalle, som er en stor hal fyldt med lækre madboder. Her kan man købe sig fattig i charkuterier, friskbagt økobrød og oste. Måske et sted at proviantere til en picknic i førnævnte park?!

♢ Bergmannstrasse er en gade fyldt med caféer, antikvariater og sære butikker. Hele området her er ret hyggeligt, og det kan godt betale sig at udforske sidegaderne. På Bergmannstrasse 102 ligger Colours inde i baggården, som er en af de butikker kæden Kleidermarkt har. Her kan man, foruden alt det udvalgte tøj med faste priser, købe tøj og sko pr kilo. Der er langt mellem de rigtigt gode fund, men har du tid og tålmodighed, kan det godt betale sig at grave sig igennem stativ efter stativ.

♢ På Zossenerstrasse, som støder op til Bergmannstrasse, ligger der også flere gode butikker. Heriblandt Knopf-Paul i nr. 10, som er en knappebutik fuldt fra gulv til loft med knapper. I nr. 2 ligger der en fantastisk butik der hedder Vintage Gold, som forhandler elektronik primært fra 1950-og 60erne. Er man til retrodesign, men hellere vil have nyt, havde de også en søsterbutik ved siden af som solgte nyere radioer, som fx Roberts Radio’s fine DAB-radio.

♢ På Gneisenaustrasse 91 ligger butikken Krämari, som har et super udvalg af lamper, møbler og dimser fra gamle dage. Desværre var der lukket da vi var forbi, så jeg måtte nøjes med at kigge ind af vinduerne. Der var meget guld!

♢ Hvor Gneisenaustrasse møder Hasenheide ligger der en enorm kirke (Kirche am Südstern), som er virkelig flot. Den er som taget ud af en Harry Potter film, og gemmer helt sikkert på hemmeligheder som ville passe glimrende ind i Da Vinci Mysteriet. Lige her ligger min forfaders gade også, nemlig Lilienthalstrasse. Det var første gang vi var forbi, og det var faktisk med lidt stolthed og æresfrygt jeg stod der med vores Otto under skiltet.

♢ Og med det slutter denne guide. Måske den opdateres i ny og næ, og har du selv input til området, må du hellere end gerne dele. Håber nogle af jer får glæde af min guide, eller bare blod på tanden til at prøve et nyt område i byen. Skriv gerne her hvis du har brugt min guide, og spred noget link-love, tak.

12 meninger om “En hausfraus guide til Berlin – Kreuzberg”

 1. Rigtig fin guide.
  Det kan være, at jeg får brug for den, næste gang jeg er i Berlin. 🙂

  Jeg synes lige, at jeg vil nævne butikken Modulor, der ligger på Prinzenstrasse 85, i det store kryds ved Moritzplatz. Måske kender du den, men den er en stor papirvarer-butik i flere etager. De har alt muligt til den kreative og også masking tape. Desuden har de et fint udvalg af kreative og kunstneriske bøger og magasiner.

  En anden butik, jeg vil nævne, er garnbutikken Fadeninsel. Den ligger på Oranienstrasse 23. Der har de et fint udvalg af garn, og når der ikke er alt for travlt, sidder indehaverne ved et lille bord midt i butikken og strikker og hækler. Ganske hyggeligt. 🙂

  Hvis man er til nyere kunst, så kan man besøge Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, som ligger i et tidligere sygehus på Mariannenplatz 2. Der er fri entré og en masse nyere kunst at se på.

 2. Dejlig guide til Kreuzberg, som jeg slet ikke nåede at bruge nok tid i sidst. Må tage revanche til efteråret. Der lyder til at være masser at gå ombord i.

 3. Hvor er det bare en god, god guide! kreuzberg er et af de områder jeg kender mindst i Berlin. tror næsten, at næste gang jeg besøger byen, så vil jeg bo der.

  Jeg synes, du mangler Oranien Str. (ved kottbusser tor) som minder meget om Bergman str. Her sidder tykerne og spiser solsikkeskaller mens eftermiddagssolen bager. Der er en masse gå-i-byne steder som koncertstedet SO36 og nogle trashy cafeer (måske ikke lige der man tager hen med børn, men det er nu en hyggelig gade). Og hvis man vil spise tyrkisk er der også en masse spisesteder.

  1. Oranien Strasse var vi faktisk en del på det første år vi var i Berlin, men fordi vi har haft Otto med de sidste par gange, har vi ikke været der. Men første gang var vi på Luzia, en super fed bar som dengang virkede ret hip. Mon den stadig er det? Helt bestemt en fed gade at bar-hoppe i!!

  2. Luzia er der stadig 🙂 Og er stadig rigtig fed!
   Men kan godt forstå I ikke kom omkring Oranien Str. med Otto. Men måske når han bliver lidt større at en eftermiddagstur ikke er helt skidt. Der er jo meget at se på. Ikke så langt derfra ligger der en Anker Klausee, som er en hyggelig vafe i sailor-stil. Den ligger ud til floden.Det er også der tyrker-markedet finder sted.

   Derudover er der også Hallesches Tor. Her ligger der noget socialt byggeri (på et kort over Berlin, er det et cirkel-formet område). det var tidligere et af de mest kriminielle områder i byen. Men efter en aktiv indsats fra beboernes side, så er kriminaliteten nu faldet drastisk. Hvis man går rundt vil man kunne se en masse udsmykninger på fineste street art vis, der illustrerer de forskellige beboere. Myten siger, at pga. denne street art, så følte beboerne sådan et med-ejerskab over området, og derfor faldt kriminaliteten. Om det er sandt, ved jeg ikke, men det ret imponerede at gå rundt i beton byggeriet og se al den street art der. Stedet bliver kaldt “gallery of fifty faces”. Jeg fandt en bog-post om stedet her: http://banafshehstreetart.wordpress.com/2010/09/25/50-faces-by-graffiti-connection-graco-berlin/ det er virkelig en spændende “seværdighed”.

  1. Nej, det er de bestemt ikke! Men jeg syntes klart det er grænseoverskridende at pludseligt skulle konfronteres med fremmede menneskers nøgne kroppe, uden noget forvarsel. Det er måske bare mig?!

 4. Tusind tak for den fine guide, man får fluks lyst til en tur til Berlin. Det der sted med tøj pr. kilo, er det genbrug? Jeg har nemlig hørt om et sted med kilopriser hvor det er genbrugstøj de sælger, men har ikke kunnet finde frem til lokationen?

  1. Det er det 🙂 Jeg synes den bedste (det er en tysk kæde) er den i Schöneberg. Tag u-bahnen til Nollendorf plz. og så gå i 3 minutter til Ahorn Str. Shop amok 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *